Verbeelding aan de macht

Wanneer    Donderdag 26 april

Waar           Hijgend Hert  Pasbaan 7, Breda

Tijd              14.00 – 16.00 uur

Kosten         15 euro inclusief 2 consumpties

 

Verbeelding

Schrijfcafé Breda sluit deze maand aan bij het thema van de maand van de filosofie: ‘verbeelding’. ‘De verbeelding aan de macht’ was een slogan in het revolutiejaar 1968. In dat jaar kwamen op verschillende plaatsen in de wereld mensen in opstand tegen het gezag. Verbeelding werd in de strijd geworpen tegen autoriteiten. Er volgden rigoureuze sociale veranderingen met meer ruimte en vrijheid voor het individu.

Welke rol speelt verbeelding in jouw leven? Heeft het in je leven geholpen om je een weg te banen in het landschap van mogelijkheden. Welke keuzes hebben je leven veranderd? Hoe had het anders kunnen lopen? In onze verbeelding spelen we voortdurend met het idee ‘wat-als?’. What-if-vragen dragen bij aan onze waardering van het leven legt filosoof Jeroen Hopster uit in zijn boek ‘De andere afslag’. Het besef dat de dingen anders hadden kunnen lopen, geeft betekenis aan onze emoties.

Verbeelding is niet alleen iets voor kunstenaars. Iedereen kan zich erin oefenen. We hebben verbeeldingsvolle idealen nodig om te kunnen handelen Leef jij volgens je idealen? Hoe zou je de wereld willen veranderen? Wil je een avontuurlijk leven leiden of is het alledaagse genoeg? Wat is er mis met een leven dat geen avonturenverhaal is? Over deze dingen gaan we in Schrijfcafé mijmeren en schrijven. Je wordt met prikkelende schrijfoefeningen uitgenodigd om in het gewone op zoek te gaan naar het bijzondere.

Tot ziens!

Monique Smit